A béleltkabát

 Czifra Györgyi - 2010. június 10.

 Cikk

Csapatunkban alternatív lehetőség a test védelmére a modern vívókabáton kívül a úgy nevezett béleltkabát. Ami szintén megfelelő védelmet nyújthat, bár sok esetben nem veszi fel a versenyt a modern anyagokkal, de korhű kinézetet ad a vívónak. Ez egy kicsit költségesebb vállalkozás, mint a pulóver, de a rendes vívókabátnál egyes esetekben olcsóbb lehet. Legfőképpen azoknak ajánljuk, akik nem csak vívni szeretnek, de beöltözni is.

Egyes források a X. századra teszik a kialakulását a nyugati régióban, A XIII. században már Európa szerte ismert és rendszeresen használt felszerelésnek számított. Fénykorát a XIV-XV. századra datálják.
A világban több néven is elterjedt. Például:

Aketon, acton, arming coat, auqueton, gambeson, hacketon, haqueton, wambais, wambesium, wambs, jacket, doublet.

Tartalmilag mind egy olyan ruhadarabra utal, ami megvédte az egyént az esetleges sérülésektől a harctéren vagy egy párbaj alkalmával. Valójában azonban, mind különbözik egymástól. A ruhadarabok fejlődésének egyes szakaszait és típusait jelentik. Közös tulajdonságaik közé tartozik, hogy szinte mindegyik steppelt, valamint hogy a tölteléknek használt anyag lehetett gyapjú, maradék anyag, ló szőr vagy szalma. A varrás mintája korszakonként, stílusonként változik. A kabátok alakulását nem kevésbé befolyásolták a divat és a beszerezhető anyagok is.

Az egyszerűbb aketont a korai szakaszban használták. Kódexrajzokon látható hogy alkalmazták magában, láncinggel és lemezpáncéllal is. Egyes források szerint összetétele nem volt más, mint vászonborítás, gyapjú béléssel, lemezdarabokkal kiegészítve. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy magában is használható legyen.

A gambeson egy következő lépcsőfok, a szabása bonyolultabb. Egyes elemei több összetett részből állnak. Alakja jobban simul a testhez, könnyíti a mozgást az is, hogy több darabból áll. Két típusát feltételezik, egy vékonyabb, amely a páncél alá viselt ruházat és egy vastagabb, amely önállóan is alkalmazható. A vékonyabb szerkezetileg nem nagyon tér el az aketontól, a különbség annyi, hogy ennél a verziónál nem volt szükség fémlapokra. Ennek anyaga kívülről brokát, bársony lehetett. A vastagabb verzió párbajra szánt felszerelés lehetett. Kívülről erős bőr borította, többi alkotóeleme megegyezik az előzőekkel.

Ebből a változatból alakulhatott ki a doublet vagy jacket, ami kimondottan sportvívásra használt ruhadarab, Lényegét egy vastag kívülről bőrborítású mellény adja. Az ujjai igény szerint fel illetve le kötözhetőek. Hasonló kabátot láthatunk Joachim Meyer könyveiben is. Egy szép példány a Metropolitan múzeumban van kiállítva.

Saját tapasztalataink szerint a többrétegű vívókabátok (9-18-20 réteg vászon) megvédenek a sérülésektől, de egyben merevek is. Funkcióját betölti, de sok hátránya akad, például a súlya, az elkészítés költsége, na meg persze hogy a sok réteg miatt egyszerű szabásra van szükség, ami nem biztosít túl kényelmes mozgást. Valamint történelmileg sem feltétlenül hitelesek.

Néhány általunk használt kabát mindössze 5 rétegű, szabását tekintve Carles de Blois brokátkabátjának mása. Eddig remekül bevált. Anyagát tekintve megpróbáltunk hagyományosak maradni. A kísérletezést tovább folytatjuk.

Az általunk használt és készített kabátokról e-mail címünkön, vagy oktatódnál tudsz érdeklődni.