Fa rondel készítése

 Pongrácz Tamás - 2013.05.18.

 Tőr  |  Cikk

Egyesületünk a speciális fegyvernemek edzés keretein belül a tőrvívást, pontosabban a rondel használatát is oktatja. A rondel egy a középkorban és a reneszánszban elterjedt tőrfajta elnevezése, melyet nem vágó, hanem szúrófegyverként használtak. A fennmaradt vívókönyvekben ennek a fegyvernek a használatát és nem a "klasszikus" tőrét magyarázzák a mesterek. A leletek alapján a XIV. században a rondelek hossza mindössze 18-23 cm volt, de a XVI. századra ez jelentősen megnőtt, és elérte a 38-40 cm, de találtak 50 cm hosszú rondelt is. A fennmaradt leletek alapján a penge keresztmetszet nagyon változatos lehetett, volt kétélű, háromszög keresztmetszetű, három élű változata is.

Az tőrvívással foglalkozó edzésen való részvétel egyik feltétele, hogy rendelkezz megfelelő fegyverrel. A biztonságot és a könnyű beszerezhetőséget szem előtt tartva mi a fából készült rondeleket preferáljuk. Ezek megvásárlása és elkészítése is rendkívül egyszerű. Az alábbi képek és méretek tájékoztatást nyújtanak arról, hogy miként lehet egy rondelt elkészíteni.

Ajánlott alapanyag: tölgy vagy kőris
Ragasztó: hidegenyv (PVA)

Méretek
Test
  Átmérő [mm] Teljes hossz [mm] Pengehossz [mm]
Tőben 25 380-530 230-380
Hegynél 12
Tárcsák
  Átmérő [mm] Vastagság [mm] Furat
átmérő [mm]
Kicsi 60 14 25
Nagy 70

Egyéb méretek:
Markolat: 120 mm (Kívánság szerint méretre igazítható)

Az alábbi képeken egy 388 mm teljes hosszúságú rondel elkészítése látható. Az elkészítési idő megfelelő gépekkel és gyakorlattal mindössze 45 perc.