A kard karbantartása

 Gonda György - 2010. november 7.

 Cikk

1. Bevezetés

A hosszúkard vívás művészetének gyakorlása sok odafigyelést igénylő sport, melynek biztonságos műveléséhez nem elegendő csupán a technikák körültekintő végrehajtása, hanem megfelelően karbantartott eszközöket is megkövetel a vívótól.

Minden edzésen csakis megfelelően ápolt fegyverzettel vehetünk részt. Ez a dokumentum felvilágosítást ad a fegyver megfelelő karbantartásáról, hogy művészetünket a lehető legbiztonságosabban tudjuk gyakorolni és edzéseken mindig szép ápolt eszközökkel tudjunk megjelenni úgy, ahogy ezek a fegyverek megérdemlik.

2. Sorja

A kötelező karbantartások legfontosabbika a lesorjázás. A pengén használatkor apró sérülések keletkeznek, általában a rossz védés miatt, ezek a kicsorbult részek mentén az anyag szétkenődik, kipattan (ezt hívjuk sorjának). A sorja éles ebből kifolyólag  balesetveszélyes.  A sorja a következő sérüléseket okozhatja:

 • kardok találkozásánál a sorjás rész letörhet és az edzőtárs szemébe repülhet
 • az él fogásakor vághat

A sorja eltüntetésére sok alkalmas eszköz van

 • láncszemekből készített tisztító
 • egy másik kardpenge, késélező
 • csiszolópapír
 • csiszolópárna
 • de tulajdonképpen bármilyen fém eszköz megteszi.

A tisztító eszközzel kezdjük a sorjás részeket dörzsölni. Ellenőrzés képen a kezünket óvatosan végigjáratjuk a pengén. Ha sehol sem éles , akkor jó. Előfordul, hogy a pengén olyan sok az él sérülés, hogy úgy véljük a tisztítása nem használ. Akkor a kard készítője felcsiszolhatja az éleket. A lényeg hogy a penge ne vágjon.

3. Rozsda

Kardjaink nem rozsdaállóak ezért, a felületi szennyeződésektől is meg kell őket tisztítani mind a pengét , keresztvasat és végsúlyt.  

3.1. Tisztítás

A legegyszerűbb mód, ha a felületre felviszünk egy olaj réteget, ez lehet motorolaj vagy fegyverolaj. Segítségével a szennyező anyagokat könnyebben eltávolíthatjuk. Olajból nem kell túl sok. Az olajozás után csiszolópapírral esetleg csiszolópárnával csiszoljuk a felületet. Ha csiszolópapírral végezzük a műveletet célszerű durvább szemcséssel kezdeni majd így haladni a finomabb felé. A nagyon finom papírt polírozó papírnak nevezzük. Ezt a fegyver fényesítésére lehet használni.

Vannak olyan kardok amiknek a markolata sodronyozott , a sodrony is korrodálódhat. Mivel a felülete barázdás ezért nem egyszerű a tisztítása, időigényes munka, de ugyanúgy csiszolópapír és olaj kell használni hozzá. A markolat karbantartása a kard gazdájának ízlésére van bízva, viszont a szakadt sodrony balesetveszélyes, míg a felgyűrődött bőr bizonytalan fogást eredményez.

Azon kardokat, amik kifejezetten „barnítottak”  - az edzetés után nem kerül sor polírozásra - nem szükséges csiszolni, de a barnításon átütő rozsda mindenképpen elkerülendő.

3.2. Védekezés a rozsdásodás ellen

Ha megvagyunk a csiszolással ,  nem árt ha felviszünk a pengére egy olyan  védőréteget ami
megakadályozza a hogy a kard újra rozsdásodjon. Ez a védő réteg lehet :

 • különböző olajok
 • vazelin

A lényeg hogy vízlepergető, víztaszító hatásuk legyen.

4. Egyéb sérülések

4.1. Kitört darab

Ha a kardból kitört egy darab, akkor a további használat előtt meg kell mutatni fegyvermesternek aki eldönti, hogy a kard részt vehet-e a továbbiakban az edzésen. A kitört darab mentén repedés keletkezhet ami egy idő után töréshez vezet, nem beszélve arról hogy a környékén éles, tehát balesetveszélyes. A sérült kardot célszerű megmutatni kard készítőjének, aki biztos tud ajánlani valami lehetőséget, hogy a kard továbbra is szolgálhassa a vívót.

4.2. Repedés

Nagyon ritka, de ha a kard pengéjén észreveszünk egy repedést, szintén mutassuk meg a kard eredeti készítőjének, vagy olyan szakembernek, aki a hibát el tudja b&ia4cute;rálni. /Fegyvermesterek a csapatokban/.

4.3. Elázás

Ha a kard elázik, sodronyon vagy a bőrözésen keresztül befolyt víz a markolat rohadásához vezethet. Megelőzése, hogy azonnal lassú száradásnak vetjük alá fegyverünket. Nem ajánlatos radiátor, kályha mellé tenni, mert a fa vetemedhet. Huzatos hely előnyben.

4.4. Az egyes elemek lazulása

Ha megmozdul a keresztvas és a végsúly, kis mozgásnál kotyogás nem jelent gondot, bár zavaró. Ez lehet a sok használattól vagy egyszerűen csak kilazult, ezt is mutassuk meg az edzéseken tartózkodó fegyver mestereknek, illetve ha szükséges a kard készítőjének is.

5. Gyakorló ütőfa

Ez a kard belül fa, kívül polifoam bevonattal, a végsúlyban pedig ólommal van ellátva. A kard akkor megfelelő ha végigtapogatva  penge részén a polifoam egyben van, nincs szétverve a fa, /nem  érződik/ A ragasztó a fát és polifomot nem engedte el, tehát a fa testen nem forog szabadon a borítás, a végsúly szintén fixen áll, nem forog. Az ólom véggomb borítása sértetlen.

Az ütőfa használat szabályai

 • Kardon támaszkodni nem szabad.
 • Óvni kell a víztől.
 • Ne pakoljunk rá nehéz dolgokat.
 • Ha gyakorlatozás közben összeütéseknél recsegő hangot hallunk, keressük meg a fegyvermestereket és mutassuk meg nekik a kardot
 • Szabadtéren a hegyet ne rakjuk le, mert a rá kerülő kosz könnyen a társunk arcába szemébe kerülhet.

Ha nem vagyunk biztosak fegyverünk megfelelő állapotban van, kérjük ki a fegyvermesterek vagy oktatók véleményét!