Vívófelszerelés

Ezen az oldalon arról tájékozódhatsz, hogy csapatunk edzésein milyen védőfelszerlés, ruházat és fegyver az ajánlott. A felszereléseknél megemlítésre kerül, hogy melyik szinttől, illetve milyen tevékenységnél kötelező a használata. Minden olyan felszerelést, amit nem lehet egyszerű sportboltban megvásárolni be lehet szerezni a csapatunkon keresztül is.

Ruházat: Edzőruha | Kesztyű | Fejvéd | Vívókabát
Fegyverek: Hosszúkard

Edzőruha

Edzéseinken elvárjuk a fekete vagy fehér Kard Rendjés edzőpólót, amit az oktatóktól rendelhetnek meg. Ezek lehetnek feketék, fehérek, rövid ujjúak, vagy ujjatlanok. Az oktatóink vörös pólót hordanak.

Az edzőnadrágnak előírásaink szerint feketének kell lennie. Lehet rövid és hosszúnadrág is, de erősen ajánljuk a térdnadrágot, amit a térd alatt meg lehet kötni, valamint ez alá egy térdzoknit. Ez a viselet rendkívül kényelmes a víváshoz, szabad mozgást enged. Ez is megvásárolható bármelyik vívószaküzletben, kérésre feketét is készítenek.

Az edzéseinken ajánlott a sportolásra alkalmas cipő viselete. Ugyan nem olcsóak, de nagyon kényelmesek és tartósak a sportvíváshoz kialakított cipők is.

Vissza

Kesztyű

Az egyetlen kötelező kiegészítő ruhadarab az edzéseinken a kesztyű, mivel vívás közben a kezek sérülnek az egyik legkönnyebben. Eleinte a hegesztő kesztyű, megfelelő védelmet nyújt a fémkardos technikák, és az ütőkardos párbajok közben. A rendes karddal, féderrel vívott párbajok esetén ez már nem elégséges, erősen ajánlott a komolyabb béléssel ellátott kesztyű használata.

Csapatunk a fémkardos párbajhoz leginkább a Lacrosse vagy a HEMA kesztyűket javasolja, mert ezek nagyon mozgékonyak, könnyűek, és jól béleltek.

Habár ezek a kesztyűk nem olcsók, de beszerzésük erősen ajánlot magasabb szinteken, komolyabb víváshoz.

Linkek kesztyűk beszerzéséhez:

Vissza


Lacrosse kesztyű


HEMA kesztyű

Fejvéd

1780-ban La Boessiere francia vívómester kifejlesztette a vívómaszkot, ezzel hatalmasat fejlődött a vívás, sokkal biztonságosabbá vált. A komolyabb, fémkarddal vívott (vívó szinten és a fölött) párbajokhoz számunkra is elengedhetetlen a fejvéd. Edzéseinken ugyan megengedett legolcsóbb fejvéd használata is, de javasolt a legerősebb változat beszerzése.

  • A legolcsóbb változat a PBT vívószaküzletnél a három fegyvernemes, nem FIE, 350N-os fejvéd, ami különféle színekben kapható.
  • Az ajánlott vívómaszk a PBT vívószaküzletben mester fejvéd tőr/párbajtőr oktatásához, FIE 1600N néven fut.

Ajánlott a vívómaszkra egy külső, a tarkót is védő borítás felszerelése, hogy az erős ütéseket tompítsa, és védje a fej hátsó részét. Erre a célra a legmegfelelőbb a PBT által direkt erre a célra, történelmi víváshoz gyártott tarkóvédő.

A fejvéden kívül javasolt a torokra mért szúrások ellen egy nyakvédő beszerzése is, amit a PBT vívószaküzlet is árul.

Megfelelő minőségű fejvédeket áruló üzletek: PBT | Allstar | Leon Paul

Vissza

Vívókabát

A szabadvívás alkalmával nem csak a fej és kezek védelme szükséges. A test, végtagok és ízületek megóvása ugyan olyan fontos. Edzéseinken a legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldásnak számít, egy vastag hosszú ujjú pulóver. Ez sajnos nem nyújt teljes védelmet, viszont alkalmat ad arra, hogy bárki kipróbálja a szabadharcot, habár csak erősen kontrollált körülmények között.

A legjobb és legteljesebb védelmet a direkt történelmi európai harcművészetekhez gyártott vívókabát nyújtja. Tény, hogy ez nem képezi a felszerelés legolcsóbb darabját, de megfelelő védelmet és mozgásszabadságot biztosít vívás közben. A HEMA versenyeken viselése kötelező. Egyes darabok rendelkeznek kivehető váll-, könyök- és testprotektorral. Ezekből a kabátokból több árkategória és stílus létezik, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt. Vásárlás előtt érdemes több, más forrásból származó információkat gyűjteni az egyes kabáttípusokról.

Vívókabátok: PBT | Allstar | SPES

Vissza

Hosszúkard

Heti rendes edzéseink keretén belül oktatjuk ezt a fegyvernemet. A hosszúkard vívás megfelelő és biztonságos gyakorlásához háromféle fegyver változatot használunk. Az első egy  fa maggal rendelkező, polifoam réteggel burkolt gyakorló kard. Ennek a gyakorló felszerelésnek a súlya, súlypontja a lehetőségekhez mérten a legközelebb áll egy fémkardéhoz. Ez a kezdők számára kialakított eszközzel sajátítják el a tanulók a vívás és párbajozás alapjait.

A második a rendes, korhű, fémből készített hosszúkard. Ezek általában egy régi kard másolatai, vagy azokhoz nagyon közel álló fegyverek. A fémkardot legtöbbször ütés gyakorlatokhoz, technikák tanulásához, illetve egyszerűbb, nem veszélyes párbaj szituációkban használjuk.

A harmadik változat az úgynevezett féder. Ezek a kardok fémből készülnek, de sokkal hajlékonyabbak a rendes kardoknál. Sokkal alkalmasabbak a szabadharcra, mint merevebb társaik. Gyorsaságuk és hajlékonyságuk miatt, a féderrel vívott párbajokhoz elengedhetetlenek a védőfelszerelések (fejvéd, kesztyű, könyök és váll protektor, illetve vívókabát). Ezeket a gyakorló kardokat már a XV. században is használták.

Kardot a következő készítőktől érdemes vásárolni: Albion Swords | Berbekucz Viktor | Ensifer | Regenyei Péter

Vissza