EZEK VAGYUNK MI

Vívásoktatás

Kutatás

Hagyományőrzés

Vívásoktatás

Egyesületünk 2003 óta foglalkozik történelmi európai harcművészetek és küzdősportok kutatásával és oktatásával. Edzéseinken főként a hosszúkard német tradíciójával foglalkzunk a Cod.44.A.8 kézirat és kissebb részben Joachim Meyer könyvei alapján. Az elmúlt több, mint 10 évben oktatóink kidolgoztak egy olyan tantervet, amivel eredményesen tudjuk tovább adni ezt a mozgáskultúrát. Edzéseinken most már a középkorból ránk maradt könyvek tudásanyagán felül a modern sportoktatás és  az olimpiákról is ismert kardvívás módszereivel oktatjuk ezt a művészetet, ezzel felkészítve a nálunk tanulókat, hogy megfelelően tudjanak fejlődni, és eredményeket tudjanak elérni versenyeken. Az oktatásainkat minden esetben igyekszünk az egyéni igényekhez és képességekhez szabni.
Az utóbbi években több versenyen sikerült jó eredményeket elérnünk, melyekre rendkívül büszkék vagyunk, igyekszünk ezt a jó sorozatot tovább erősíteni és még több éremmel gazdagodni. Egyik fő célkitűzésünk, hogy a magyarországi vívóknak, nem csak a saját iskolánk tagjainak elindítsunk egy olyan esemény sorozatot, ahol közösen készülhetünk egy-egy nagyobb megmérettetésre, legyen az hazai vagy külföldi.
Fegyvernemek, amiket oktatunk

Mit oktatunk?

Kard és Buckler

Győri edzéshelyünkön havi rendszerességgel kerül oktatásra.

Hosszúkard

A fő fegyvernemünk, ami minden edzéshelyünkön heti redszerességgel kerül oktatásra.

Rapír

Győri edzéshelyünkön kísérleti jelleggel, havi rendszerességgel kerül oktatásra.

Kutatás

A történelmi európai harcművészetek egyik legfontosabb pillérei a források. Olyan könyvek, kéziratok ezek, amik a XIV. század elejétől rendelkezésre állnak és nagy részletességgel mutatják be az európai vívás technikáit.  A vívókönyvek, mint eredeti források, elengedhetetlenek ahhoz, hogy a történelmi európai harcművészeteket tanulmányozhassuk. Nagy büszkeségünk, hogy ezen kéziratok magyar nyelvre való fordítását csapatunk tagjai is készítik.

Hagyományőrzés

A vívásoktatás mellett csapatunk másik profilja a hagyomáynőrző rendezvényeken való megjelenés. Fő programunk a Szent László napok Győrben, ahol XV. századi jelmezekben mutatjuk be a korabeli tábori élet egy szeletét, és a történelmi vívást. Élő történelem óraként várjuk az érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a kor életét. Táborhelyünkön időnként vívóbemutatót tartunk, hogy ezzel is népszerűtísük a történelmi európai harcművészeteket, de a rendszeres edzéseinktől eltérően, ilyenkor az autentikus kinézetet előtérbe helyezve nem viselünk védőfelszerelést. A rendezvény egyik fő eseménye minden évben a felvonulás, amikor Győr belvárosát az összes jelenlévő csapat körbe járja, itt mi is együtt vonulunk a tömeggel.